horta

Al col·le de Rocafort amb el projecte!

Data de l'activitat: 
27 nov. 2018

Es realitzaren dues sessions formatives a col·legi públic San Sebastià, de tres hores cadascuna, el dimecres 28 i dijous 29 de novembre, a l’alumnat de 5è i 6è respectivament, amb un total de 45 alumnes en total aproximadament.

La primera part de la sessió va consistir en una xicoteta introducció per a presentacions i per a saber el coneixement de l’alumnat sobre l’horta. Després una eixida a camp per la partida d’horta de l’Horteta, al costat del col·legi, per a que l’alumnat poguera identificar i conèixer l’estat de la mateixa i quines fruites i verdures estaben conreant-se.

La segona part, de nou a l’aula, va consistir, partint d’allò observat a l’horta, en reflexionar conjuntament al voltant dels aliments de proximitat, de temporada i sense químics, amb diferents dinàmiques col·lectives com la roda de temporada i el mapamundi dels aliments kilomètrics. Així com traure conclussions sobre els beneficis d’aquestes per a la salut i per a la pervivència de l’horta i de l’economia local.

Observant la partida de l'Horteta, Rocafort. Primera eixida

Data de l'activitat: 
10 nov. 2018

Aquest dissabte hem estat amb els i les companyes de Rocafort, passejant per la part més nord de la partida de l'Horteta. La pluja quasi no ens deixa eixir, però al final ha escampat i hem pogut començar a caminar i observar l'estat de l'Horta.

Moltes parcel·les amb tanques, altres tantes abandonades però sobretot moltes ornamentals, dedicades al cultiu de palmeres...Algunes semblen actives però altres un tant deixades. Algunes ens preguntem com poden viure en tan poc espai! 

Recordeu que aquest dissabte 17 tornem a eixir, a les 10h a l'estació del metro de Rocafort. A vore com està l'altra banda! 

Gràcies a les companyes que ens han acompanyat :) 

 

Resultats de L'Observatori al Safranar de Torrent

Aquest és el resultat de tres anys (2016, 2017 i 2018) de treball voluntari mapejant conjuntament amb el veïnat de Torrent, amb el suport del Museu Comarcal de l'Horta Sud i CSA La Llavor. Una imatge per a adonar-nos de l'estat del nostre territori.

La imatge pesa massa per a penjar-la, si necessiteu la informació no dubteu en demanar-nos-la a observatori@perlhorta.info

Ara, a continuar amb el seguiment :) Gràcies a totes!

L’Observatori Ciutadà de l’Horta aplega a Rocafort

29 Oct 2018
Data de l'activitat: 
29 oct. 2018

El dimarts 23 d'octubre hem presentat al veïnat de Rocafort el projecte de l'Observatori, per a poder entre totes les interessades implantar-lo a la partida de l'horteta al mes de novembre.

El projecte, com ja sabeu, consta d'una part d'eixides a camp, on passegem i observem el territori i anotem tot el veiem i el seu estat (usos del sòl, sèquies, arbres, construccions, agressions...), ens serveix per a conèixer i estimar alhora que obtenim dades del territori col·lectivament. Després pujarem juntes aquestes dades a la plataforma web d'aquesta pàgina en dos espais de formació que generarem. Al final obrirem un espai de posada en comú de tot el que hem vist i de l'estat de l'horta i propostes per a millorar algunes coses. 

Podreu vore el procés en l'apartat d'activitats.

Gràcies Regidoria de Mediambient i Ajuntament de Rocafort per fer-lo possible!

 

Als col·les amb la Sostenibilitat al Plat!

Data de l'activitat: 
15 abr. 2018

Durant els mesos de març i abril de 2018 hem tingut la sort de poder col·laborar amb CERAI dins del projecte la Sostenibilitat al Plat II, un projecte de sensibilització per a transitar cap a menjadors escolars més saludables i responsables amb l’alimentació de l’alumnat i l’economia local del nostre territori, l’Horta.

Ens han demanat realitzar les formacions a l’alumnat de 3 col·legis: l’Ausiàs March a Alboraia, el CP Campanar i el CP Benimàmet, tots tres situats molt prop de l’Horta, a les partides del Racó de Sant Llorenç, la partida de Dalt i la Nòria, respectivament.

Hem aprofitat per a utilitzar la metodologia de L’Observatori, el passeig i l’observació amb cartografia, però adaptant-la a alumnat de 5è i 6è i ampliant-la amb altres dinàmiques complementàries per a tractar temes com la temporada, la proximitat i els productes químics d’una manera didàctica i divertida.

Els resultats han sigut molt interessants, així com treballar amb xiquets i xiquetes! Una de les conclusions: cal xafar terreny i vore tot el màxim que es puga en directe. Només coneixent el nostre territori podrem estimar-lo!

Observant la partida de Molí Canyars (Carpesa)

Data de l'activitat: 
24 març 2018

Hui hem estat amb una colla de veïns i veïnes de Carpesa, a l'Horta Nord, vinculades a l'entitat cívica Carpesa Tria. Ha fet un dia solejat però amb un vent revoltós prou molest que ens feia agarrar amb fermesa els plànols i les carpetes! No obstant això hem mapejat una bona part d'aquesta partida, prou conreada i molt bonica. Hem recorregut algunes zones i camins que alguna de les veïnes no havia trepitjat mai, aquest és un dels objectius dels passejos, conèixer millor i parar atenció a la riquesa que tenim al costat. I després ens han convidat a una cervesseta a la plaça del poble, què més en volem?

Aviat farem la formació per a que la colla puga pujar les dades a la plataforma i puga anar completant el treball autònomament! Ja sabeu que qualsevol persona pot participar del grup ;) Animeu-vos. 

Especial agraïment a Abelard Barberà que ens ha compartit les seues fotografies!

Presentació de l'Observatori a Paiporta

Data de l'activitat: 
15 gen. 2018

Hem estat presentant l'Observatori Ciutadà de l'Horta a Paiporta, en una jornada que pretén explicar el projecte i la manera de participar-hi. 

Com ja us hem anunciat, des de hui fins al maig estarem acompanyant el procés d'arreplega de dades a l'horta municipal de Paiporta. Per a això organitzarem eixides a camp els dissabtes, obertes per a qui vulga vindre, i jornades de formació de l'eina web, entre altres sorpreses, us animem a vindre!

Si voleu participar-hi poseu-vos en contacte amb nosaltres escrivint a observatori@perlhorta.info

Us deixem el material de la presentació en aquest enllaç!

 

Pàgines