horta

Observant la partida de Molí Canyars (Carpesa)

Data de l'activitat: 
24 març 2018

Hui hem estat amb una colla de veïns i veïnes de Carpesa, a l'Horta Nord, vinculades a l'entitat cívica Carpesa Tria. Ha fet un dia solejat però amb un vent revoltós prou molest que ens feia agarrar amb fermesa els plànols i les carpetes! No obstant això hem mapejat una bona part d'aquesta partida, prou conreada i molt bonica. Hem recorregut algunes zones i camins que alguna de les veïnes no havia trepitjat mai, aquest és un dels objectius dels passejos, conèixer millor i parar atenció a la riquesa que tenim al costat. I després ens han convidat a una cervesseta a la plaça del poble, què més en volem?

Aviat farem la formació per a que la colla puga pujar les dades a la plataforma i puga anar completant el treball autònomament! Ja sabeu que qualsevol persona pot participar del grup ;) Animeu-vos. 

Especial agraïment a Abelard Barberà que ens ha compartit les seues fotografies!

Presentació de l'Observatori a Paiporta

Data de l'activitat: 
15 gen. 2018

Hem estat presentant l'Observatori Ciutadà de l'Horta a Paiporta, en una jornada que pretén explicar el projecte i la manera de participar-hi. 

Com ja us hem anunciat, des de hui fins al maig estarem acompanyant el procés d'arreplega de dades a l'horta municipal de Paiporta. Per a això organitzarem eixides a camp els dissabtes, obertes per a qui vulga vindre, i jornades de formació de l'eina web, entre altres sorpreses, us animem a vindre!

Si voleu participar-hi poseu-vos en contacte amb nosaltres escrivint a observatori@perlhorta.info

Us deixem el material de la presentació en aquest enllaç!

 

L’Observatori Ciutadà de l’Horta aplega a Paiporta

8 Jan 2018
Data de l'activitat: 
08 gen. 2018

Com ja sabeu, l’Observatori és una ferramenta de participació ciutadana, promoguda per l’associació en defensa del territori Per l’Horta, aquesta es basa en arreplegar dades dels elements que conformen el paisatge de l’Horta, d’una manera col·laborativa i col·lectiva i mitjançant l’observació i el passeig per l’Horta.

L’objectiu és doble, d’una banda, conèixer l’estat actual del territori a partir de les dades arreplegades (usos del sòl, vegetació, construccions, elements hidràulics, agressions…) i d’altra suposa una eina de sensibilització per a que la gent que participa al projecte puga estimar i defensar l’horta d’una manera més conscient.

Enguany, la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de l’ajuntament de Paiporta, ens ha donat l’oportunitat d’implementar el projecte a les partides d’horta que conformen el municipi. Treballarem 6 partides: Cotelles, al nord, Pasqualeta, Alqueria de Mina i Nove, al nordest i est, el Racó i Pla de St. Joaquin al sudest, amb les persones interessades a formar part del projecte.

Aquest es desenvoluparà de gener a maig aproximadament, farem eixides observant i passejant l’horta, identificarem els elements del paisatge, els cartografiarem, ens formarem en la utilització de la ferramenta web i farem jornades de posada en comú, entre d’altres sorpreses.

El proper dimarts 16 de gener a les 19 hores, a l’Auditori Municipal de Paiporta, farem una xerrada de presentació del projecte i de les activitats que desenvoluparem a Paiporta, així com la manera de participar-hi obertament.

Us animem a que vingueu i formeu part de l’equip!

Observant la partida de la Punta (II)

Data de l'activitat: 
11 nov. 2017

Aquest dissabte hem estat a la partida de la Punta, concretament a la part que envolta el carrer Jesús Morante i Borràs. Particularment un indret que ens apel·la fortament, un espai de molts contrastos, per una banda, absolutament fragmentat i vulnerable: la carretera del Saler, el ferrocarril, el nou llit, les passarel·les que ho creuen tot, la ZAL...infraestructures per totes bandes...una vergonya d'ordenació territorial i una gran pèrdua. Per altra banda, un lloc que encara deixa veure l'essència d'un paisatge increïble, les hortes entre la carretera del Saler i Morante i Borràs passat el túnel, estaven precioses i súpertreballades. La barraca de la Fifla amb la roba estesa baix el dia assolellat...i a esmorzar al Bar Cristóbal, gràcies Ignasi, Paqui i Joaquin! Ara ens n'anem a Cantarranes i Font de’n Corts!

Observant la partida de Cases de Bàrcena (II)

Data de l'activitat: 
21 oct. 2017

La partida de Cases de Bàrcena és prou gran, la major part amb cultiu de xufa i ceba, i taronger, algunes cols i lletugues en menor mesura...està prou cultivada i va fer un dia meravellós per a passejar-la. Sempre és molt interessant compartir les eixides a camp amb gent motivada i que coneix el territori, era el cas de Lluís, Roser i Toni, entre totes se sabien de qui eren molts camps i els entrellats d'eixa part d'Horta. Caminàrem la històrica senda de Macarella que connecta Bonrepòs i Mirambell amb Foios i que li dóna nom a l'associació Macarella, de la qual formen part els i les companyes. Arreplegàrem un bon grapat de dades, plànol en mà, i prenguérem el sol, fantàstic! Ara, ens veiem dissabte que ve a la Partida de Dalt! Gràcies companyes de Bonrepòs!

Observant la partida de Sant Esteve (II)

Data de l'activitat: 
07 oct. 2017

Aquest dissabte estiguérem de nou a la partida de Sant Esteve, la del cementeri de Benimaclet i l'Ermita de Vera. Mapejàrem un bon tros i ja només ens queda una xicoteta part a l'est, la que voreja amb el tren però de segur el grup motor l'acabarà aviat de forma autònoma, ja que són uns motivats i motivades, agraïm moltíssim la seua implicació i compromís en el projecte.
Va fer un dia fresquet i nuvolat i fins i tot se'ns envolaren alguns mapes a l'altre costat de la sèquia de Vera, que després recuperàrem per sort! Però, com sempre, un gust conéixer un poc més d'aquesta banda d'horta.
Aquest dissabte, anirem a Cases de Bàrcena amb el grup motor de Bonrepòs i Mirambell, us mantindrem informades! ;)

Jornades Societat civil, alimentació i ciutats sostenibles

Data de l'activitat: 
16 set. 2017

Aquest dissabte hem estat en aquestes jornades, que se celebren en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible-València 2017 (Ajuntament de València), amb la finalitat d'enfortir els processos i eines de gobernança alimentària entre els diferents actors del sistema alimentari en els territoris. Hem participat explicant el projecte de l'Observatori en una microponència i amb un poster, també, de vesprada s'ha organitzat una xicoteta eixida a camp de mostra per a les persones convidades a l'esdeveniment. Seguim obrint portes! 

Si voleu tindre més informació sobre aquestes jornades podeu consultar la pàgina web oficial

Els documents que hem utilitzat els podeu consultat a l'apartat "documentació extra" d'aquesta pàgina. 

 

Observant la partida del Racó de Sant Llorenç

Data de l'activitat: 
12 jul. 2017

Hui hem estat amb gent vinculada d'alguna manera amb l'AAVV d'Orriols-Rascanya, amb un nombrós grup de dones, amb les quals hem passejat un poc per l'horta de darrere de Sant Miquel dels Reis. Amb elles hem compartit unes nocions bàsiques de la metodologia de l'Observatori i també ens hem familiaritzat amb la lectura i orientació de plànols, cosa que no és tan fàcil com sembla! Menys si no estas acostumada. Ara ja estan preparades per al següent nivell! Ole!

Tercera sessió de formació de la plataforma web a la UV de Geografia

Data de l'activitat: 
29 jun 2017

En aquesta tercera sessió vingueren persones del grup de Campanar, de Castellar i de Vera a formar-se sobre com funciona la plataforma web. Registrar-se, crear un perfil i conèixer les funcions bàsiques per a pujar les dades a la web és el que nosaltres els ensenyem a fer, per a poder fer-lo d’ací endavant elles de manera autònoma!

Aquestes sessions són també molt interessants per a nosaltres per vore com la gent interactua en la plataforma i anar apuntant aquelles coses que encara no funcionen com caldria, per tal de millorar-les o implementar-les. Totes aportem lo nostre, gràcies!  

Pàgines